top of page

Wereld Aidsdag 2023



Sinds 1988 vindt er jaarlijks op 1 december Wereld Aids Dag plaats. Wereld Aids Dag is een initiatief van de Worlds Health Organization (WHO). Tijdens Wereld Aids Dag wordt er stilgestaan bij de strijd tegen aids. Er wordt opgeroepen tot meer solidariteit met mensen met hiv en aids. Ook in Nederland zijn er rond Wereld Aids dag diverse activiteiten, initiatieven en evenementen.


In Nederland leven naar schatting 24.110 mensen met hiv, waarvan 21.502 personen in 2021 actief behandeld werden. Van hen zijn er 1.400 die niet weten dat ze hiv hebben. Ondanks een geleidelijke afname van het aantal nieuwe hiv-infecties, werden in 2021 nog 427 nieuwe gevallen vastgesteld, vergeleken met 450 het jaar ervoor. Bij 57% van de diagnoses is er sprake van een vergevorderde hiv-infectie of zelfs aids. Jaarlijks sterven in Nederland meer dan 10 mensen aan de gevolgen hiervan, het is daarom cruciaal is om tijdig in behandeling te gaan.


Vooroordelen

Door onwetendheid heerst er nog altijd een stigma rond hiv en aids. In veel landen zijn seks en aids een taboe. Dit maakt het erg moeilijk om mensen voor te lichten over hoe je een hiv-infectie kunt voorkomen. Een goede aidsbestrijding begint met goede voorlichting. Als mensen niet voldoende zijn voorgelicht over hoe het nu werkelijk zit met hiv en aids, gaan er allerlei onzinverhalen en fantasieën over de ziekte de ronde doen. Zo denken sommige mensen dat hiv en aids overdraagbaar zijn doormiddel van handen schudden, knuffelen en bijvoorbeeld niezen of hoesten. Ook in Nederland heerst er nog altijd een stigma rondom hiv. Mensen met hiv krijgen regelmatig te maken met negatieve reacties vanuit hun omgeving. Veel mensen houden daarom hun hiv-status geheim, ook voor vrienden en familie.


Oproep tot het realiseren van nul nieuwe hiv-infecties in Rotterdam en omgeving.

In een brief aan wethouder Ronald Buijt, op initiatief van Humanitas Rotterdam, vragen betrokken burgers en professionals op het gebied van seksuele gezondheid en hiv-preventie in de stad Rotterdam aandacht voor het maken van concrete maatregelen voor het verminderen van nieuwe hiv-infecties in Rotterdam. Regenboogstad partner Dona Daria ondersteunt deze brief.


''We staan verenigd in ons streven om het aantal nieuwe hiv-infecties te verminderen en vragen uw aandacht om concrete maatregelen te nemen om dit doel te realiseren.''


De voorgestelde concrete stappen omvatten:

  • Het bevorderen van brede beschikbaarheid van hiv-testen om ervoor te zorgen dat mensen die momenteel niet worden bereikt, getest worden;

  • Het intensiveren van inspanningen om personen in kwetsbare omstandigheden te bereiken en gezondheidsverschillen binnen seksuele gezondheid te voorkomen;

  • Het vergemakkelijken en verbreden van toegang tot hiv-preventiemiddelen, zoals PrEP;

  • Het werken aan een actueel en correct beeld van hiv in Rotterdam.

Een brede aanpak bestaande uit samenwerkingen tussen gemeenschappen en professionals zowel regionaal als lokaal is volgens de betrokken burgers en professionals de sleutel voor het realiseren van het gemeenschappelijke doel: het aantal nieuwe hiv-infecties in Rotterdam en de regio terugbrengen tot nul voor 2030. Ook wordt er benoemd dat het essentieel is om de algemene preventie en zorg rondom seksuele gezondheid toegankelijk en betaalbaar te houden.


Meer informatie nodig of hulp?

MantotMan https://www.mantotman.nl/nl Informatie (ook over prep), gratis testen en advies voor mannen die seks hebben met mannen.

Humanitas HIV Hulpverlening https://www.stichtinghumanitas.nl/hulpvragen/hiv-hulpverlening-2 Financiele ondersteuning & een maatje om mee te praten.

Colofon Bronvermelding statistieken: https://aidsfonds.nl/ Tekst: Kuei Akoc-Wol Beeld: Dona Daria





bottom of page