top of page

Paarse Vrijdag flashbackDe weg naar meer inclusie in Vlaardingen: Vlaardingen Regenboogstad

Het blijven streven naar inclusie staat in verschillende steden nog altijd hoog op de agenda, zo ook in Vlaardingen! Kade40 (samen met Stichting Dona Daria), COC Rotterdam werkgroep LHBTI Vlaardingen en Vlaardingen in Beweging hebben samen met de Gemeente Vlaardingen de handen ineengeslagen. Vlaardingen Regenboogstad zet zich in om (LHBTI+) inclusiviteit binnen Vlaardingen voor het voetlicht te brengen én te blijven waarborgen door middel van georganiseerde bijeenkomsten en verschillende events. Ook rondom Paarse Vrijdag.


Paarse Vrijdag in Vlaardingen

Op vrijdag 8 december, namelijk Paarse Vrijdag,  gingen influencer Matheus Santana en Meike Koopman (organisator en begeleider van GSA-meetings) langs op verschillende middelbare scholen in Vlaardingen. De scholen werden verrast met een boeket paarse bloemen van wethouder Lianne van Kalken én de banner die eerder die dag ook aan wethouder Koen Kegel werd overhandigd. Matheus ging met de wethouder in gesprek over het belang van Paarse vrijdag en hoe gemeente Vlaardingen zich inzet voor inclusie in Vlaardingen. 


De banner die tijdens Paarse Vrijdag werd rondgebracht werd tijdens de GSA-meetings in Vlaardingen ontworpen samen met kunstenaar Jelmer Conjo. Naast de vrolijke, grappige tekening staat er op de banner een belangrijke boodschap: “Meer begrip begint bij jezelf”.


Op de scholen ging Matheus ook in gesprek met verschillende leerlingen over het belang van Paarse Vrijdag. Op de vraag "Wat betekent Paarse Vrijdag voor jou?" vertelden de leerlingen:


"Paarse vrijdag is voor mij een dag van acceptatie, een dag waarop leerlingen zichzelf kunnen zijn." - Leerling van het Lentiz College.


"Het is een dag die helpt met iedereen zich veilig laten voelen en het helpt met het laten weten aan mensen dat het goed is om te zijn wie je bent." - Leerling van het Geuzencollege.


Matheus zou geen influencer zijn als hij geen video's zou opnemen voor Instagram. De video's kun je terug kijken op onze Instagram account: @vldregenboogstad


Inzet op scholen het hele jaar door!

Wist je dat Vlaardingen Regenboogstad nog meer doet voor scholen in Vlaardingen! Door middel van een aanbod aan gastlessen en workshops krijgen Vlaardingse middelbare scholen de kans om (ervarings)deskundigen in te zetten om leerlingen in te lichten over belangrijke thema’s die betrekking hebben tot inclusie. Bij de door Dona Daria en Kade40 georganiseerde GSA bijeenkomsten (GSA staat voor ‘gender and sexuality alliance’) krijgen jongeren uit Vlaardingen de kans om gelijkgestemden te ontmoeten en zich samen op verschillende manieren in te zetten voor LHBTI+ in Vlaardingen. Mail voor meer informatie over het gehele aanbod naar Meike Koopman, m.koopman@donadaria.nl


Colofon:

Foto en beeld: Kuei Akoc Wol & Meike Koopman

Op de foto houden social media-influencer Matheus Santana en wethouder Koen Kegel de door een GSA-deelnemer ontworpen banner samen trots omhoog.

Comments


bottom of page