Vlaardingen Regenboogstad: samen bouwen aan een inclusieve stad
- eline106
- May 17
- 2 min read
Op 17 mei 2025 is de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie (IDAHOT). Samen met inwoners en belangenorganisaties zet gemeente Vlaardingen zich in voor de acceptatie van lhbti+-ers. Wethouder Lianne van Kalken is trots ambassadeur van Vlaardingen Regenboogstad. “We willen Vlaardingen een warme stad maken waarin iedereen zich verbonden voelt en zichzelf kan zijn.”

“Voor sommige mensen is jezelf kunnen zijn geen vanzelfsprekenheid. Daarom blijven we ons inzetten voor een samenleving waarin ruimte is voor andere levenswijzen dan de traditionele. Zichtbaarheid is een essentieel onderdeel van onze aanpak. Het gaat niet alleen om het hijsen van de regenboogvlag op Coming Out Dag of IDAHOT, hoewel deze symboliek ook belangrijk is. Het gaat om het creëren van een omgeving waarin iedereen zich gezien en geaccepteerd voelt. Activiteiten zoals het Queer Koor, ontmoetingen voor jongeren en ouderen, en bijeenkomsten voor lhbtiq+-ers een vlucht- of migratieachtergrond dragen bij aan deze zichtbaarheid. Deze initiatieven zorgen voor ontmoeting, dialoog en het delen van ervaringen.”
Samenwerking
De kracht van Vlaardingen Regenboogstad ligt in de samenwerking met diverse partners. Organisaties zoals KADE40, COC, Vlaardingen in Beweging (ViB), en BO Diversity spelen een actieve rol in het organiseren van evenementen en het ontwikkelen van educatief materiaal. Lianne: “Samen hebben we een kader opgesteld waarin kennisdeling, ontmoeting en ondersteuning centraal staan. In samenwerking met scholen en educatieve partners hebben we lesprogramma's ontwikkeld die gericht zijn op diversiteit en inclusie. Deze programma's zijn bedoeld om voor jongeren een veilige leeromgeving te creëren waarin iedereen zichzelf kan zijn. Regenbooghuisje
Het brugwachtershuisje bij de Oude Havenbrug – inmiddels bekend als het Regenbooghuisje – heeft een kleurrijke, nieuwe uitstraling gekregen. Kunstenaar en illustrator Tosca van der Weerden ontwierp samen met Vlaardingse jongeren de opvallende bestickering, als onderdeel van een graffitiworkshop op Coming Out Dag in oktober vorig jaar. Tijdens deze workshop werkten de jongeren aan tekeningen rond het thema Queer Joy, die vervolgens onder begeleiding van graffitiartiest Niek Vergeer werden vertaald naar kunstwerken in een loods bij het Stadsstrand.
De verhalen en beelden die daar ontstonden, komen nu samen op het huisje. Zo is er een paradijsvogel te zien, geïnspireerd op een deelnemer die het uit de kast komen beschreef als “een paradijsvogel die wordt vrijgelaten”. Twee vogels van hetzelfde geslacht vormen samen een hart – een verwijzing naar de gesprekken over liefde en het dierenrijk die tijdens de workshop centraal stonden. Ook zijn er viooltjes te zien, een bloem die historisch door lesbiennes werd gebruikt om onderling te communiceren, evenals lavendel, een krachtig symbool van queer empowerment.
Het Regenbooghuisje straalt bovenal in veelkleurigheid – een beeld dat voor de jongeren zelf symbool staat voor de vreugde, diversiteit en kracht van de queer gemeenschap.

Lianne: “Het Regenbooghuisje symboliseert onze inzet voor een inclusieve samenleving. Vlaardingen Regenboogstad laat zien hoe samenwerking en betrokkenheid kunnen leiden tot een inclusieve en verbonden gemeenschap. Ik hoop dat we met elkaar blijven bouwen aan een stad waarin liefde, acceptatie en verbondenheid centraal staan. Laten we allemaal wat liever zijn voor elkaar.”