top of page

“Ontmoetingen en samenwerkingen met en voor de Vlaardingse lhbtiq+ gemeenschap”

Inge Hansum (23) is sinds begin 2024 de nieuwe coördinator Ontmoeting van Vlaardingen Regenboogstad met Cultuurhuis KADE40 als werkplaats. Ze is afgestudeerd antropoloog en werkzaam voor meerdere organisaties die zich hard maken voor de rechten van de lhbtiq+ gemeenschap. In Vlaardingen richt zij zich op het verbinden van samenwerkingspartners, zoals het COC, Vlaardingen in Beweging en scholen, en het contact leggen met de lokale gemeenschap. Gedurende het jaar zijn dagen zoals IDAHOT dag, de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie, belangrijke momenten voor ontmoetingen met en tussen de lhbtiq+ gemeenschap.

 


Ruimte voor nieuwe coördinator Ontmoeting

 Er niet bij horen en het gevoel hebben dat je anders bent, is Inge niet vreemd. Ze is christelijk en queer. Ze zegt hierover: “Inmiddels heb ik mijn plek gevonden, maar dat heeft even geduurd. Inmiddels vier ik de dagen zoals IDAHOT dag met veel trots en het liefst met zoveel mogelijk mensen. Mijn focus en gedrevenheid hebben geleid tot mijn missie: andere mensen bewust maken van alle diversiteit. Eerst met christelijke, queer studenten en nu op een grotere schaal met diverse doelgroepen. Via BO Diversity, een stichting die via verschillende kanalen mensen informeert over diversiteit en de acceptatie in de samenleving vergroot, kwam ik terecht bij Cultuurhuis KADE40. Regenboogstad Vlaardingen was op zoek naar een nieuwe coördinator voor een doorstart van de programmering rondom het thema Ontmoeten. Een functie die mij op het lijf is geschreven, met veel kansen voor de lokale gemeenschap.”

 

Vijf jaar Regenboogstad Vlaardingen

 Vlaardingen is één van de 55 Regenboogsteden in Nederland die zich actief inzet voor de emancipatie, veiligheid en sociale acceptatie van de lhbtiq+ gemeenschap. Dit jaar in oktober viert Vlaardingen vijf jaar Regenboogstad. De activiteiten krijgen nog vorm, maar de theatervoorstelling Good Boy in de Stadsgehoorzaal, met een afterparty bij de Kroepoekfabriek, staat al in het vooruitzicht. Deze zijn gepland in de oktober; een maand die omgedoopt wordt tot Roze Maand. Inge werkt bij Cultuurhuis KADE40 aan de zogeheten Queer Collab-bijeenkomsten: “Vrijdag 31 mei gaan we van start met een interactieve expositie genaamd ‘Face It’ over stereotyperingen en vooroordelen, en gaan we de dialoog aan met de gemeenschap. We toetsen waar de behoeften liggen en creëren samen passende ontmoetingen door te brainstormen en ervaringen te delen. Met extra aandacht voor ‘roze’ ouderen en nieuwe Vlaardingers. We streven naar sessies met elke keer weer een andere focus. Alle activiteiten draaien om het creëren van ontmoeting in de stad, waarin Cultuurhuis KADE40 een rol als facilitator heeft.

 

Aandacht voor IDAHOT dag

 Op 17 mei 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten. Sindsdien vindt op die datum wereldwijd de IDAHOT dag plaats. Inge vertelt: “Op zo’n dag is er extra aandacht voor het vergroten van het bewustzijn rondom de schendingen van lhbtiq+ rechten. Op scholen wordt bijvoorbeeld met lesmateriaal extra aandacht gegeven aan het thema met behulp van een GSA-team. Inmiddels heb ik enkele lokale GSA-teams ontmoet die ervoor zorgen dat iedereen zichzelf kan zijn op school. In mijn nieuwe rol wil ik mensen mobiliseren en activeren en zoveel mogelijk verbindingen leggen tussen personen en organisaties. We hebben de locatie en het netwerk om dit mogelijk te maken. Alle ervaringen uit de afgelopen vijf jaar neem ik mee in het vormen van een actief netwerk waar ontmoeting centraal staat. Voelen mensen zich gezien en gehoord, hebben ze zich ontwikkeld en is er inspiratie opgedaan? Dan is mijn missie geslaagd.”


_________________________________________________________________________

 

tekst: Andrea Dronk


fotografie: Arend van der Salm
Comments


bottom of page