top of page

Eerste Roze Viering in Vlaardingen"Een mijlpaal voor Vlaardingen"


Zondag 8 oktober vond er in de Bethelkerk in Vlaardingen een eerste roze viering plaats. Het thema van de dienst was ''Hoop''. De dienst werd geleid door pastor Annabell de Jong. Samen met de initiatiefneemster van Vlaardingen Regenboogstad, Mieke Gaxiola-Peters, vertelt ze waarom de eerste roze viering in Vlaardingen een mijlpaal is voor de stad.

Verbondenheid


De roze viering brengt mensen bij elkaar. Tijdens de roze viering word je niet alleen geaccepteerd, tijdens roze viering doe je echt mee, je hoort erbij. Dat is iets wat voor de LHBTI+ gemeenschap van groot belang is, zeker ook in Vlaardingen. De roze viering biedt mensen een veilige omgeving om hun geloof te vieren. Een omgeving waar samenzijn en geloof hand in hand gaan.


"Iedereen is tijdens de roze viering welkom, het maakt niet uit of je bijvoorbeeld hetero of homo bent. De viering wordt namelijk ook gewoon neergezet in onze reguliere programmering."


Met de eerste roze viering in de stad toont de Bethelkerk ook haar solidariteit met de LHBTI+ gemeenschap in Vlaardingen. Vaak wordt gedacht dat de emancipatie van de LHBTI gemeenschap wel klaar is en dat al die aandacht niet meer nodig is. Maar binnen sommige (religieuze) gemeenschappen is er echt nog sprake van worsteling en pijn. Daarnaast zijn er de laatste jaren meer meldingen van (verbaal) geweld tegenover de queer gemeenschap. De roze viering is dan ook een belangrijk signaal.


Hoop

Het thema van deze roze viering is ''Hoop". Hoop brengt samen, hoop verbindt. Tijdens de dienst kregen mensen de gelegenheid om in een veilige omgeving elkaar te ontmoeten, te steunen en konden ze inspiratie vinden bij en met elkaar. Met de muzikale ondersteuning van zangeres Patricia Foort was het een hartverwarmende viering. Dit past ook echt bij de functie die de Bethelkerk in de wijk heeft. Er worden vaak bijeenkomsten georganiseerd voor en met de buurt. Ook Mieke Gaxiola-Peters woont in deze buurt en is trots op deze viering in de buurtkerk.

Pastor Annabell de Jong vertelt dat er nu ook anders tegenaan wordt gekeken dan een paar jaar geleden. ''Waarom zou zo'n dienst nodig zijn?", "Als ze geaccepteerd willen worden moeten ze maar gewoon doen.'' luidde het eerder. Maar nu heeft diezelfde persoon een mooie grote LHBTI-vlag gesponsord die de hele Pride maand aan de vlaggenmast van de kerk heeft gehangen. Diegene was geschrokken van de recente agressie richting de LHBTI gemeenschap. Bij de voorbereiding moest er stilgestaan worden bij de vraag of de viering wel gestreamd kon worden en of er beveiliging nodig was. Dat dit nodig was had de pastor niet verwacht. Allemaal tekenen dat een roze viering ook in Vlaardingen hard nodig is. Vlaardingen volgt hierin onder andere steden als Amsterdam, Dordrecht, Gouda en Rotterdam. Daar worden al vele jaren roze vieringen gehouden.


Vlaardingen hoopt in de toekomst nog meer roze vieringen te houden. In de hoop dat het in de toekomst niet meer nodig zal zijn, omdat er dan volledige acceptatie en inclusie is van de LHBTI+ gemeenschap.


‘Er is geen Jood of Griek meer, er is geen slaaf of vrije, man of vrouw: u bent allemaal één in Christus Jezus.’

-Galaten 3:28


Colofon:

Tekst: Kuei Akoc Wol & Mieke Gaxiola-Peters Foto' Look J. Bode

Comments


bottom of page