top of page

Coming Out Day, het verhaal van Jos Verhoeven.


Iedereen moet zich thuis en veilig kunnen voelen in Regenboogstad Vlaardingen. Woensdag 11 oktober is Coming Out Day. Op deze dag benadrukken we dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn en openlijk voor de seksuele geaardheid of genderidentiteit uit moet kunnen komen. Jos Verhoeven is medewerker groen & spelen bij de gemeente Vlaardingen. In zijn werk zet hij zich in voor speellocaties waar alle kinderen kunnen meespelen, ook als ze bijvoorbeeld een beperking hebben.


In zijn privé-leven staat Jos graag even stil bij ‘Coming Out Day’: “Mijn eigen coming out was een prettige ervaring. De reacties van mijn omgeving waren positief, maar dat geldt helaas niet voor iedereen. In een ideale wereld, is een dag als Coming Out Day niet nodig; iedereen moet zichzelf kunnen zijn,” vindt Jos. “Maar in de praktijk is dat vaak anders. Daarom is het belangrijk om aandacht te vragen voor dit thema om het bewustzijn bij mensen te vergroten.”


Jos vindt het daarom goed dat Vlaardingen een Regenbooggemeente is. “De gemeente heeft bijvoorbeeld het brugwachtershuisje bij de Lage Erfbrug in regenboogstijl gebracht. Daarmee geef je als gemeente een voor iedereen zichtbaar statement af: in onze stad mag je jezelf zijn! Ik zie dit soort symbolische uitingen als een goede basis voor meer bewustzijn onder bewoners. Gemeenten hebben een grote rol in het beleid en regels voor hoe mensen met elkaar omgaan. Door bovendien samen te werken met partners in de stad, zoals de COC werkgroep LHBTI+ Vlaardingen, kunnen veel bewoners bereikt worden.”



Tekst: Andrea Dronk

Fotografie: Arend van der Salm

[fotobijschrift]

Jos Verhoeven, medewerker ‘groen en spelen’ bij de gemeente Vlaardingen: “Mijn eigen coming out was een prettige ervaring, maar dat geldt helaas niet voor iedereen.”



bottom of page